Alba, d’Octavia E. Butler

Sinopsi: Lilith Iyapo, una dona afroamericana a la trentena, es desperta desorientada. Recorda la pèrdua del seu marit i el seu fill, i una guerra fratricida i global que ha arrasat la vida a la Terra. També sap que, com la resta de la humanitat, ella va estar a punt de desaparèixer. Però no ha estat així. No recorda quan la van rescatar, ni qui ho va fer. Ara, sana i estàlvia, Lilith és sotmesa a llargs períodes de son induïda. Durant els pocs moments en què roman desperta, ho fa en una petita habitació sense finestres ni portes. Qui són els seus captors? Per què l’han rescatat? Hi ha més supervivents com ella? Què ha passat amb la Terra? I potser el més important: què li demanaran a canvi de mantenir-la amb vida?

alba

La Lilith desperta en un habitacle. Li donen roba, li donen menjar, però no sap on és ni qui són els seus captors. Fins que es presenta un d’ells al seu davant, i la protagonista haurà de replantejar-se tot el que creia saber del seu món. 

Així arrenca Alba, primer llibre de la saga Xenogènesi. En aquesta primera part, coneixerem a la Lilith i una mica més del seu entorn. On és realment? Què va passar a la Terra? 

Crec que és important entrar a aquest llibre sense saber-ne gaire de l’argument, ja que hi ha una part molt interessant a la trama i és la confusió que sent la protagonista envers el que la rodeja. Si tu, com a lectora, entres sabent-ne massa, perd part de la gràcia de l’experiència. Sí que explicaré el més bàsic. La Lilith es troba a una nau, i els seus amfitrions són uns éssers anomenats Oankali que seran els seus mentors i la seva nova família. 

Aquesta lectura és addictiva pel que explicava anteriorment: necessites saber què està passant, sortir de “l’habitació” i esbrinar, adquirir coneixements sobre la situació de la Lilith. 

Aprofitant que ens trobem davant d’una espècie totalment diferent de la nostra, Butler desenvolupa una anàlisi sobre el comportament humà, la dinàmica de grups i sobre l’ésser humà com a individu que ens farà donar més d’una volta al cap. A mesura que avança la història, i es vagin afegint nous components a aquesta història, comprendrem que tot això és part d’una cosa molt més gran, i que la Lilith haurà de prendre algunes decisions que afectaran no només al seu destí, sinó als supervivents humans que romanen vius. Perquè evidentment, els Oankali no els van salvar per a no res.

Complexa i en certa manera força trista, Alba és una novel·la a vegades força dura i crítica amb l’ésser humà. Tot i estar escrita vora els anys vuitanta, trobarem dolorosament actuals les reaccions i els problemes humans, tot i ser en una situació tan complicada. Estem condemnats a repetir els mateixos errors?

Entrada per la porta gran de l’editorial Mai Més al panorama narratiu de la ciència-ficció en català amb aquest Alba, d’Octavia E. Butler. Edició de tapa dura, amb sobrecoberta i il·lustració de Vorja Sánchez.

  • Editorial: Mai Més
  • Publicació: maig de 2019
  • Pàgines: 320
  • Traducció: Ernest Riera
  • Valoració: Moka i xocolota
  • La pots aconseguir a Lektu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s