Exhalació, de Ted Chiang

el

Sinopsi: Arriba l’esperadíssim nou llibre de l’escriptor de ciència-ficció Ted Chiang, guanyador de múltiples premis i autor del conte The Story of Your Life, en què es va basar la pel·lícula Arrival, nominada per als Òscars. Els relats continguts a Exhalació són d’una originalitat i una humanitat sorprenent, i bona part d’ells ja han estat objecte d’una rebuda entusiasta.

En aquest recull fantàstic i elegant, Ted Chiang s’enfronta amb les preguntes més velles que existeixen: quina és la natura de l’univers? Què significa ser humà?, i també amb d’altres que ningú més havia imaginat. I, cadascun a la seva manera, els seus contes demostren que la ciència-ficció complexa i ben meditada pot assolir nous cims de bellesa, significat i compassió.

exhalaciocc81-ted_chiang-coberta_web

Ressenya: Tinc pendent per llegir La historia de tu vida des de fa molt, molt de temps. I tenia molta curiositat per l’autor després de veure la peli Arrival, però admeto que he donat preferència a llegir aquest recull que ens porta Mai Més per endinsar-me en l’obra de l’autor.

El que he trobat és un recull ple d’idees fascinants, que potser no totes es resolen de manera satisfactòria ja que tinc la sensació que no em vaig adonar fins ben entrada la lectura d’aquesta antologia, que Ted Chiang no acostuma a tancar els relats: els deixa en certa manera oberts, llestos per a la interpretació que hi vulguis donar com a lectora.

Tot comença amb el relat «El mercader i la Porta de l’Alquimista», on confesso que Ted Chiang no em deixa anar en cap moment d’aquesta història de viatges en el temps per tal d’intentar canviar el propi destí. Tot i tenir el component de ciència ficció (els portals temporals) tot el relat té un aire de faula que ens fa esperar el final patint per la moralina que tindrem sobre el destí i la seva inamobilitat.

El relat «El cicle de vida dels objectes de software» ens trasllada al desenvolupament d’unes IA orientades a ser una mena de mascotes virtuals a través dels seus creadors, els problemes derivats de l’èxit i els debats morals que es generen sobre aquests éssers creats per l’home un cop els usuaris en comencen a fer ús i naixerà l’instint de protecció envers ells que els intentarà protegir de la crueltat humana.

Un altre dels relats que vull comentar és «Ònfal«, guanyador del premi Locus al millor relat (i nominat als Hugo i als premis Seiun a la mateixa categoria) en el que la teologia i la fe es qüestionen per a la seva protagonista, una arqueòloga que realitza un descobriment que farà trontollar els ciments de la religió.

En resum, una magnífica col·lecció de relats que aconsegueix que reflexionem amb tots i cadascun d’ells.


  • Editorial: Mai més
  • Sortida del llibre: setembre de 2020
  • Traducció: Ferran Ràfols
  • Pàgines: 336
  • Valoració: Mokka amb xocolata
  • El pots aconseguir aquí

Altres ressenyes:

Un comentario Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s